Ako želiš da ti muž bude vjeran ne ostavljaj ga nikada samog: Mudra priča bake

U domu za starije osobe, svake večeri, grupa baka okupljala se kako bi dijelila priče iz svog života. Među njima, jedna baka uvijek je šutjela, pažljivo slušajući priče ostalih.


Ipak, jedne večeri, odlučila je podijeliti svoju priču s prijateljicama, ali i sa mladim njegovateljicama koje su ih redovno posjećivale. "Bilo je to davno", započela je svoju priču. "Moj suprug i ja bili smo mladi bračni par, tek smo imali jedno dijete, dok se naš drugi sin još nije ni rodio. Svako ljeto, ja bih s djetetom odlazila na selo, kod moje majke, na mjesec dana. Željela sam da moje dijete doživi radosti seoskog života i da provede vrijeme sa svojim bakom i djedom.

U tom periodu, jako mi je nedostajao suprug, pa sam odlučila iznenaditi ga. Spakovala sam nešto domaće hrane s seoskog imanja i uputila se u grad." "Dijete sam ostavila kod majke, a ja sam se uputila u našu kuću. Kada sam stigla, supruga nije bilo. Pomislila sam da je još uvijek na poslu, pa sam polako počela raspakiravati stvari u našoj sobi. U tom trenutku, čula sam kako se vrata otključavaju. Brzo sam gurnula kofer pod krevet i sakrila se u ormaru, spremna da iznenadim supruga.

No, umjesto da ga iznenadim, bila sam ja ta koja je bila iznenađena. Čula sam ženski glas i smijeh u dnevnom boravku. Ostala sam tri sata zureći u tamu ormara, boreći se s valom emocija, pokušavajući ignorirati ono što sam čula." "Nakon što su otišli, ponovno sam uzela svoj kofer i vratila se majci.

Ispričala sam joj što sam doživjela i rekla da planiram tražiti razvod. No, umjesto suosjećanja, dobila sam odgovor koji me duboko pogodio. Rekla mi je: 'Šta si očekivala? Ostavila si muža samog mjesec dana i očekivala da će te čekati i biti vjeran? Tvoj muž je dobar čovjek. Misliš da tvoj otac nije griješio kad je bio mlad?'" "Te riječi su mi otvorile oči. Shvatila sam da, ako želim da moj brak opstane i da moj muž bude vjeran samo meni, ne smijem ga ostavljati samog. 

Odlučila sam mu oprostiti i živjeli smo sretno dugi niz godina, ali od tada, nikada ga više nisam ostavila samog. Gdje god je išao, išla sam i ja. Gdje god sam išla, vodila sam i njega sa sobom." Ova priča otkriva duboku mudrost o opraštanju, razumijevanju i predanosti u partnerskim odnosima, te važnosti zajedništva i podrške u teškim trenucima.

No comments

Powered by Blogger.