Većina se razvode jer im se drugi petljaju u brak - Glavni razlozi razvoda prema ocu Andreju

Šta sprečava parove da se razvedu? Djeca, poteškoće u raspodjeli imovine ili materijalna zavisnost jednog partnera od drugog? 


Sveštenik Andrej Tkačev objašnjava faktore koji dovode do raspada porodice. U socijalnom konceptu pravoslavne crkve, razvod braka je dozvoljen ako jedan od supružnika pati od poroka koji negativno utiču na atmosferu u braku. Nedostatak sopstvenog mjesta za život također je čest razlog za razvod. Mladi se često osećaju nelagodno kada se venčaju jer moraju živjeti s roditeljima. Žele svoj dom, gdje oni mogu donositi odluke, ali to nije moguće kada žive s roditeljima. 

Također, često se događa da se rodbina i roditelji previše miješaju u život mladog para, što može dovesti do problema. Mnoge žene nisu svjesne da se dinamika odnosa mijenja nakon što se udaju. Njihov supružnik postaje najbliža osoba, a ne roditelji. To može biti teško prihvatiti, jer su navikle da su roditelji najvažniji. Slično tome, muškarci često imaju teškoće postavljanja prioriteta između majke i supruge.

Bitno je shvatiti da su muž i žena jedna cjelina, bliži su jedno drugome nego svojim roditeljima. Razumijevanje ovih faktora može pomoći u prevenciji razvoda. Brak zahtijeva posvećenost, snagu, veliko srce, čist um i povjerenje. Treba se boriti za brak jer je to sveta zajednica dvoje ljudi.

No comments

Powered by Blogger.