"Djeca su gosti u vašoj kući, ne prisvajajte ih, niste rodili sebi sluge": Otac Predrag oštro

Otac Predrag Popović je poznati duhovnik čije propovedi o vaspitanju i roditeljskim odnosima često postaju viralne na društvenim mrežama. 


Nedavno se osvrnuo na važnost roditeljske uloge i odnos prema deci, ističući duboku mudrost starog indijanskog izreka koji kaže da su deca gosti u našim domovima. "Kada obavljam venčanja, uvek ističem ovu izreku mladencima," rekao je Popović. "To je podsećanje da je na nama kao roditeljima da obrazujemo, vaspitavamo, hrabrimo i pripremimo našu decu za život, a zatim ih pustimo da samostalno nastave svoj put." 

Govoreći o čestim roditeljskim greškama, Popović je naglasio da mnogi roditelji ne shvataju da deca nisu stvorena da im služe ili da ih obavezuju moralnim dugom. "Iz naše gordosti i egocentrizma, često pokušavamo da prisvojimo našu decu kao nešto što treba da nas služi," objasnio je. "To stvara napetost i često dovodi do problema u odnosima između roditelja i dece." 

Dalje je naglasio važnost da deca osećaju svoju autonomiju i slobodu. "Nikakvo dete ne bi trebalo da oseća da mora da služi roditeljima iz obaveze ili straha, već iz ljubavi i poštovanja," istakao je. "Kada je moj sin Pavle pitao gde će on i njegova sestra da sede u mom novom automobilu, ja sam mu objasnio da je ovo naš automobil, namenjen za moju suprugu Ivanu i mene. Njima su kola tamo, u budućnosti, da vode svoje živote." 

 Popović je naglasio važnost da deca shvate da roditelji imaju svoj život i identitet izvan uloge roditelja. "Mi postojimo kao individue i pre nego što smo postali roditelji, i nastavićemo da postojimo i kada naša deca odrastu i osnuju svoje porodice," rekao je. "Tek kada deca osete da mi imamo svoj život i identitet van njih, moći će da žele da dele svoje živote s nama u punom, zdravom i podržavajućem odnosu." 

Ovim jasnim rečima, Popović je dao duboku refleksiju o roditeljskoj odgovornosti i važnosti pravilnog odnosa prema deci, pozivajući roditelje da se oslobode egocentričnosti i da svoju decu vide kao samostalne individue koje treba podržati i ljubiti, bez bilo kakvih očekivanja da će one služiti njihovim potrebama.

No comments

Powered by Blogger.