Iza ljubomore se krije velika nesigurnost: Onaj ko se plaši prevare je i sam u stanju prevariti

Ljubomora je osjećaj koji najčešće proizlazi iz unutrašnje nesigurnosti i nedostatka samopouzdanja.


Mnogi ljudi se suočavaju s ljubomorom i obraćaju se psiholozima upravo zbog tog problema. Ovaj osjećaj straha od gubitka voljene osobe može biti duboko ukorijenjen i bolan, te može značajno utjecati na emocionalno stanje osobe. Prema stručnjacima, ljubomora u određenoj mjeri prisutna je kod gotovo svih ljudi. Ona se može pojaviti zbog različitih uzroka, uključujući sumnju u sebe, kompleksima, neurozama i pojačanoj anksioznosti. 

Psiholog Mihail Labkovski ističe da dječja psihotrauma, kao što su kritika od strane roditelja, nedostatak njihove podrške ili neprekidno poređenje s drugom djecom, može biti ključni faktor u razvoju ljubomore. Labkovski objašnjava da ljubomora ne poznaje spol – muškarci i žene mogu biti jednako ljubomorni. 

Ovaj osjećaj često proizlazi iz pogrešnih uvjerenja i nesigurnosti u odnosu. Ako ne vjerujete svom partneru, ako imate nisko mišljenje o sebi ili mislite da vas partner može zamijeniti za nekoga boljeg, ljubomora može postati opsežna i bolna. U težim slučajevima, ovo stanje može prerasti u klinički oblik ljubomore. Za rješavanje problema ljubomore važno je razumjeti njen izvor. 

Ako je ljubomora rezultat traume iz djetinjstva, psiholog može pomoći u procesu iscjeljenja i prevazilaženju tih problema. Međutim, ključni faktor u borbi protiv ljubomore je samopouzdanje. Specijalisti naglašavaju da osoba koja je samopouzdana neće patiti od ljubomore, jer će imati stabilno uvjerenje u svoje vrijednosti i sposobnosti. 

Psiholozi razlikuju tri vrste ljubomore: racionalnu, iracionalnu i delirijum ljubomoru. Racionalna ljubomora javlja se kada postoji stvarna prijetnja gubitkom voljene osobe. Ova vrsta ljubomore temelji se na stvarnim situacijama i okolnostima koje mogu ugroziti vezu ili odnos.

Iracionalna ljubomora nije povezana sa stvarnim prijetnjama, već je zasnovana na mašti i fantazijama. Ova vrsta ljubomore često pogađa ljude sa živopisnom maštom i kompleksima inferiornosti, koji su možda pretrpjeli emocionalne traume u djetinjstvu. 

Delirijum ljubomora je ekstreman oblik ljubomore koji je neadekvatan i neopravdan. Razumijevanje ovih različitih vrsta ljubomore može pomoći u prepoznavanju uzroka i traženju odgovarajuće pomoći za prevazilaženje ovog problema.

No comments

Powered by Blogger.