Koja je razlika između uticaja oca i majke na djecu - Sjajan odgovor filozofa Fromma

Majčinska ljubav, po svojoj prirodi, je bezuvjetna. Ona dolazi iz dubine srca majke koja voli svoje dijete jednostavno zato što je ono dio nje same. 


Ova vrsta ljubavi pruža osjećaj blaženstva i mira te ne zavisi od bilo kakvih uvjeta ili kriterija. Međutim, uz sve njene ljepote, majčinska ljubav također ima svoje složene aspekte. Naime, majčinska ljubav nije nešto što se može izazvati, kontrolirati ili zaslužiti – ona je jednostavno prisutna i duboko ukorijenjena. S druge strane, očinska ljubav ima drugačiju dinamiku i često je uslovna. 

U prvim godinama djetetovog života, otac obično nema istu duboku vezu kao majka. Njegova prisutnost i uloga u djetetovom životu često se ne mogu usporediti s majčinom. Otac predstavlja drugi aspekt ljudskog postojanja – svijet misli, zakon, red, disciplinu i avanturu. Očinska ljubav je, za razliku od majčinske, uslovna. Otac često voli svoje dijete na temelju određenih očekivanja i uvjeta. 

Na primjer, očinska ljubav može biti uslovljena time koliko dijete ispunjava očeva očekivanja, koliko se ponaša u skladu s pravilima ili koliko nalikuje na njega. U ovom obliku ljubavi, poslušnost postaje cijenjena vrlina, dok neposlušnost može biti viđena kao glavni grijeh, čija kazna može biti gubitak očeve ljubavi. Međutim, uslovna priroda očinske ljubavi donosi i pozitivne aspekte. 

Budući da se očinska ljubav može zaslužiti kroz trud i ispunjavanje očekivanja, dijete ima mogućnost da svojim ponašanjem i postupcima utiče na to koliko će ljubavi primiti. Očinska ljubav nije van njegove kontrole, već je povezana s njegovim sposobnostima i naporom. U prvim godinama života djetetu je potrebna bezuvjetna majčinska ljubav i briga, kako fizički tako i emocionalno. Ova ljubav pruža sigurnost i stabilnost koje su ključne za zdrav razvoj djeteta. 

S druge strane, kada dijete dostigne uzrast od oko 6 godina, počinje osjećati veću potrebu za očinskom ljubavlju, koja uključuje autoritet i vodstvo. Otac pomaže djetetu da razumije društvene norme i izazove s kojima će se suočiti u životu. Idealno, majčinska ljubav pruža djetetu osjećaj sigurnosti, ali ne ometa njegov razvoj prema samostalnosti. Majka treba imati povjerenja u život i biti spokojna, kako ne bi prenijela svoju nesigurnost na dijete. 

Dio njenog zadatka je da potiče djetetovu samostalnost i da ga priprema za trenutak kada će se odvojiti od nje i postati samostalna osoba. Kada dijete odraste i postane zrela osoba, ono razvija i usklađuje i majčinsku i očinsku svijest unutar sebe. Ta zrelost uključuje integraciju oba aspekta – majčinske nježnosti i očinske discipline – i omogućava osobi da bude uravnotežena i racionalna.

Imati samo očinsku svijest može dovesti do surovosti i nedostatka empatije, dok bi isključivo majčinska svijest mogla uzrokovati gubitak zdrave prosudbe i ometati osobni razvoj. Zrela osoba, stoga, uspijeva ujediniti ove aspekte, kombinirajući nježnost i disciplina na način koji je obogaćuje i pomaže joj da bude cjelovita i uravnotežena.

No comments

Powered by Blogger.