"Moja dobrota prestaje tamo gdje tvoj bezobrazluk počinje" – Jasna poruka žene

U svijetu u kojem se često nagrađuje sebičnost i bezobrazluk, ključno je naučiti kako postaviti granice i očuvati vlastito dostojanstvo. 


Dobrota je vrlina koju duboko cijenim, ali ona mora imati svoje granice. Ova poruka je namijenjena svima koji su ikada pokušali iskoristiti moju dobrotu: Moja spremnost da pomognem završava tamo gdje tvoj bezobrazluk počinje. Kroz godine sam se trudila pružati podršku i pomoć drugima, vjerujući da će se moja dobrota vratiti u nekom obliku, i da će ljudi prepoznati moje iskrene namjere i odgovoriti s poštovanjem.

Međutim, iskustva su me naučila da to često nije slučaj. Mnogi su koristili moju spremnost da pomognem kako bi ostvarili svoje ciljeve, zanemarujući pritom moje potrebe i osjećaje. Bezobrazluk se sve više uvlačio u naše odnose, i shvatila sam da moram postaviti jasne granice kako bih zaštitila sebe. Postavljanje granica nije znak slabosti ili sebičnosti. Naprotiv, to je nužno za očuvanje mentalnog zdravlja i samopouzdanja. 

Kada sam počela izražavati svoje granice, mnogi su bili iznenađeni. Neki su čak pomislili da sam se promijenila, no zapravo sam samo promijenila način na koji se odnosim prema onima koji nisu znali cijeniti moju dobrotu. Na početku, bilo je teško. Bilo je trenutaka kada sam se osjećala krivom što sam rekla „ne“ ili odbila učiniti nešto što je nekome bilo važno. 

Međutim, s vremenom sam shvatila da je važno staviti sebe na prvo mjesto i da ne smijem dopustiti da me bezobrazluk drugih povrijedi ili iscrpi. Posebno želim poručiti ženama koje se često suočavaju s istim izazovima da je u redu postaviti granice. Niste obvezni biti uvijek dostupni ili uvijek udovoljavati drugima. Ključno je prepoznati trenutak kada vaša dobrotu prelazi u žrtvovanje i stati na kraj tome.

Bezobrazluk nema mjesto u mom životu. Moja dobrotu treba biti prepoznata i poštovana. Naučila sam da je bolje imati nekoliko pravih prijatelja koji cijene moju dobrotu nego mnoge poznanike koji je iskorištavaju. Stoga, drage žene, ne bojte se postaviti granice. Vaša dobrotu treba biti cijenjena, a vaša sreća ne smije biti žrtvovana zbog bezobraznih ljudi. Na kraju, biti dobar znači biti dobar prema sebi. Moja spremnost da pomognem završava gdje počinje bezobrazluk drugih, i to je pravilo koje će me voditi kroz život.

No comments

Powered by Blogger.