Ne dozvolite da vam prošlost krade od sadašnjosti

Postoji tvrdnja da se ljudi mogu podijeliti u dvije kategorije: oni koji svoje knjige slažu od najveće do najmanje i oni koji to ne rade; oni koji se bude tek nakon što alarm zvoni 10 puta i oni koji se lako bude nakon samo jednog zvuka. 


Ova klasifikacija može se proširiti i na životne filozofije – postoje oni koji se stalno osvrću na svoju prošlost i oni koji žive u duhu "carpe diem" – iskoristi dan. Međutim, kako je Aristotel mudro primijetio, pravi balans i vrlina često leže u sredini između ta dva ekstremna pristupa. Naša prošlost, ma koliko bila teška ili bolna, zaslužuje da je ne zaboravimo. 

Ona je dio naše priče i oblikovala nas je na način koji ne možemo zanemariti. S druge strane, današnji dan nudi priliku da djelujemo razborito i iskoristimo ono što imamo za izgradnju bolje budućnosti. Ne dopustite da vas prošlost "veže" Ako ste skloni tome da previše vremena provodite razmišljajući o prošlim događajima, a zanemarujete sadašnjost, trebali biste se truditi da promijenite taj obrazac. 

Kada nas prošlost preplavi i opsjedne, teško je napredovati i radovati se novim prilikama jer se stalno vraćamo istim mislima – zašto se nešto dogodilo i da li je moglo biti drugačije. Svaki od nas ima svoju jedinstvenu prošlost, a njenu težinu možemo ocijeniti samo mi sami. Možda ste primijetili da se najgori trenuci vašeg života ne čine tako teški nekome drugome, i obrnuto. 

Svi smo prolazili kroz faze kada smo se osjećali "svezani" ili sputani situacijama koje smo smatrali neizdržljivim, ali smo se na kraju uspjeli nositi s njima. Elizabeth Kostova je rekla: "Prošlost je vrlo korisna, ali samo zbog onoga što nas može naučiti o sadašnjosti. Sadašnjost je bogatstvo." Negativni događaji ne moraju nas uvijek usporavati; često nas mogu inspirirati da cijenimo ono što imamo i da radimo na poboljšanju svog života. 

Vi ste jedini koji možete preuzeti kontrolu nad svojim životom i stvarati trenutke sreće u sadašnjosti. Sadašnjost je nova prilika Sadašnjost je vaš trenutak sjaja i prilika da prošlosti date mjesto koje zaslužuje, a da se otvorite novim iskustvima. Ovo je idealno vrijeme da upoznate nove ljude koji će obogatiti vaš život i donijeti novu energiju. Sadašnjost pruža priliku za otvaranje novog poglavlja koje može pomoći da se izbjegne prošlost koja vas je povrijedila. 

Fernando Savater je rekao: "Ako nismo odgovorni za svoju prošlost, nemamo ni pravo nazivati se legitimnim vlasnicima svoje budućnosti." Vrijeme ima moć da izliječi rane iz prošlosti, da nas potakne na oprost i da nas nauči cijeniti kratke trenutke sreće. U konačnici, vrijeme nas uči kako da tretiramo prošlost, sadašnjost i budućnost. 

Ne gubite prošlost kada mijenjate sadašnjost Kada govorimo o "ostavljanju" prošlosti iza sebe, ne mislimo da je trebate zaboraviti. Prošlost je dio vaše priče i trebate je zapamtiti. Međutim, važno je da se prošlosti vraćate samo ako ona može dodati vrijednost vašoj sadašnjosti. Prošlost ne bi trebala preuzeti previše prostora u vašem današnjem životu. Sve ima svoje vrijeme i mjesto. 

Nikada ne smijete zaboraviti lekcije koje ste naučili iz prethodnih iskustava, ali je važno da nastavite dalje. Sadašnjost je dragocjena jer je uvijek neoblikovana faza koja vam potpuno pripada, i koju uvijek možete oblikovati. Da biste izbjegli osjećaj da je sadašnjost prazna, radite na njenom oblikovanju i davanju smisla. Budite onakvi kakvi želite biti i prihvatite ono što ste bili, ali sada niste.

No comments

Powered by Blogger.