Poruka muškarca - “Nije ni čudo što varamo i razvodimo se, pogledajte kakve žene imamo"

U današnjem vremenu sve više ljudi raspravlja o pravima žena, dok se o muškim pravima rijetko govori.


Postavlja se pitanje zašto se toliko pažnje posvećuje borbi za ženska prava, a muškim pravima se gotovo ne pridaje nikakva važnost. Također, primjećuje se da su u posljednje vrijeme žene sve emancipiranije, a ponekad se stiče dojam da su neki muškarci frustrirani zbog toga. Kako se približavam četrdesetoj godini, primjećujem da se mnogi moji vršnjaci razvode. Neki su pronašli mlađe partnerice i odlučili se na razvod, dok drugi jednostavno odlaze iz svojih brakova. 

Danas je postalo teško živjeti s emancipiranom partnericom, a oni koji nisu prošli kroz razvod često se nalaze u situaciji da moraju tolerirati promjene koje ona donosi. Postoje, naravno, i rijetki muškarci koji tvrde da su sretni u braku. Međutim, teško je povjerovati da su zaista zadovoljni. Ne želim raspravljati o problemima žena ili o neugodnostima u odnosima. Umjesto toga, fokusirat ću se na "sretne muškarce" i postaviti pitanje: Da li ste ikada čuli da neki muškarac zaista kaže da je sretan? Iskreno, ni ja nisam.

Ženska sreća i brend "sretna žena" dominiraju svim razgovorima, dok je muška sreća gotovo tabu tema. Ne sugeriram da se uvede posebni dan za muškarce ili da se organizira borba za njihova prava. Ono što želim je da muškarci i žene razmisle o jednom jednostavnom pitanju: "Zašto savremenom muškarcu u četrdesetim godinama, koji je prevazišao ljubav, treba žena?" 

Nedavno mi je jedan ogorčeni, nedavno razvedeni muškarac postavio slično pitanje: "Zašto bih se ponovo ženio? Ako mi treba seksualni partner, mogu pronaći nekoga za jednu noć. Ako mi treba neko ko će se brinuti o kući, mogu angažirati neku ženu koja će dolaziti tri puta sedmično. Zašto bih se vezao za histeričnu ženu koja će uvijek imati zahtjeve, praviti scene i očekivati nemoguće?" 

Rekao sam mu: "Šta je s porodicom? Šta je s djecom? Šta je s porodičnim gnijezdom?" No, on je odgovorio da to više ne postoji. Prema njegovim riječima, emancipirane žene traže jednakost i ne nude više toplinu i razumijevanje. Muškarac se često na kraju osjeća krivim, a ako ima sreće i dobije djecu, žena će se truditi da ih okrene protiv njega. Poštovanje je izgubljeno, a otac i muškarac se više ne cijene.

Kada muškarac shvati da nema sreće u takvom odnosu, često odluči da ode. Današnje žene, prema njegovom mišljenju, izgubile su svoju ženstvenost. Sve što na njima ostaje je fizički izgled, dok su njihove suštinske karakteristike ženstvenosti nestale. Kako muškarac može voljeti ženu koja, prema njemu, ne pokazuje pravu ženstvenost? Za njega, ženstvenost nije samo fizički izgled, poput grudi, stražnjice ili lica. Ženstvenost se manifestira kroz nježnost, poštovanje prema muškarcu i toplinu koju zrači. 

To je sposobnost da se u prostoru stvori atmosfera dobrote, nježnosti i harmonije. Ženstvenost je sposobnost da se muškarcu pruži osjećaj poštovanja, lagane dominacije i mira, bez histerije. Ako muškarac dobije nježnost, odanost i velikodušnost, smatraće se sretnim pored svoje partnerice. U konačnici, važno je razumjeti da odnos treba biti izgrađen na uzajamnom poštovanju i razumijevanju, a ne samo na površinskim aspektima ili neispunjenim očekivanjima.

No comments

Powered by Blogger.