Ako se trudiš oko nekoga kao budala, na kraju ćeš i ispasti budala: Iz ugla jedne žene

Ljudska priroda nas često navodi da se previše trudimo oko drugih, ponekad čak i više nego što je potrebno. 


Uvijek nastojimo učiniti sve što je u našoj moći da nekome uljepšamo život, da pokažemo svoju ljubav, pažnju i brigu. Međutim, dok se trudimo da udovoljimo drugima, često zaboravljamo na sebe. Žrtvujemo se, prelazimo vlastite granice, sve u ime ljubavi, prijateljstva ili obiteljskih odnosa. Na kraju, može se dogoditi da shvatimo da naši napori nisu bili uzvraćeni na način na koji smo očekivali. 

Umjesto da budemo cijenjeni, često se osjećamo iskorištavani i kao da smo napravili sve uzalud. Psiholozi već dugo upozoravaju na ovaj problem. Kada se trudimo za nekoga ko ne pokazuje istu razinu zalaganja, to može ozbiljno utjecati na naše mentalno zdravlje. Iako je prirodno željeti pomoći, pružiti podršku i biti tu za nekoga, problem nastaje kada ta osoba ne uzvraća istim trudom. Ako stalno dajete, a ne dobivate ništa zauzvrat, možete se osjećati iscrpljeno, emocionalno umorno, pa čak i manje vrijedno.

Psiholozi naglašavaju da takvo ponašanje može biti simptom dubljih problema, kao što su nisko samopouzdanje, potreba za stalnim potvrđivanjem ili strah od napuštanja. Takve osobe često osjećaju potrebu da neprestano ulažu napore kako bi zaslužile ljubav ili pažnju. No, tu leži zamka. Ako se previše trudite oko nekoga ko to ne zaslužuje, na kraju ćete biti povrijeđeni. Osim toga, drugi vas mogu početi doživljavati kao nekoga ko je spreman učiniti sve za malo pažnje. 

To nije zdrav način življenja i sigurno nije put prema sreći. Važno je prepoznati razliku između zdravog davanja i žrtvovanja sebe. Davanje je lijepa osobina, ali samo kada je obostrano. U protivnom, riskirate da se izgubite u svojim naporima i da ne dobijete ništa osim razočaranja. Psiholozi savjetuju da obratite pažnju na znakove koji vam pokazuju da vaši napori nisu cijenjeni. Ako primijetite da se vaša ljubaznost uzima zdravo za gotovo, ako se stalno osjećate iscrpljeno i kao da sve zavisi samo od vas, vrijeme je da stanete i preispitate situaciju. 

Jedan od ključnih savjeta psihologa je da naučite postaviti granice. Granice su ključne za održavanje zdravih odnosa jer vam omogućuju da dajete, ali i da sačuvate dio sebe. Bez granica, riskirate da postanete meta manipulacija i da vas ljudi iskorištavaju. Ako se trudite oko nekoga bez da dobijete uzvrat, na kraju ćete biti povrijeđeni, a taj osjećaj može ozbiljno narušiti vašu emocionalnu stabilnost.

Na kraju, zapamtite da vaša vrijednost ne ovisi o tome koliko se trudite za druge. Vaša vrijednost je neprocjenjiva i ne smijete je ugroziti zbog nekoga ko to ne zaslužuje. Psiholozi upozoravaju da, ako osjećate da se previše trudite, možda je vrijeme da se povučete i usmjerite svoju energiju na one koji će vas cijeniti takvima kakvi jeste. U suprotnom, riskirate da postanete upravo ono čega se najviše bojite – osoba koja se trudi oko nekoga ko to ne zaslužuje.

No comments

Powered by Blogger.