Dokle ćemo osuđivati ljubavnice a ne muškarce koji varaju: 5 pogrešnih shvatanja izdanih žena

Donosimo pet razloga zbog kojih mnogi ljudi više osuđuju ljubavnicu nego muškarca koji vara: 


1. Druga žena viđena kao prijetnja: Društvo često uči žene da trebaju biti lojalne i podržavati jedna drugu, ali kada se druga žena nađe u vezi s nekim od njih, ona se doživljava kao prijetnja. Umjesto da se fokusiramo na problematične aspekte veze, ljubavnica postaje simbol konkurencije i prijetnje koja ruši njihov odnos. 

2. Varanje kao lična uvreda: Kad dođe do prevare, žene često počinju uspoređivati sebe s ljubavnicom i osjećaju da im nešto nedostaje. Ova usporedba može dovesti do osjećaja inferiornosti i uvrede, jer prevara ne samo da ugrožava njihovu sigurnost u vezi, već i njihovu vlastitu samouvjerenost. 

3. Krivnja usmjerena na ljubavnicu: Žene često vjeruju da bi njihov partner ostao vjeran da nije bilo ljubavnice. Ova percepcija omogućava im da lakše prihvate situaciju, usmjeravajući krivicu na treću osobu umjesto da se suoče s činjenicom da njihova veza već ima ozbiljnih problema. Kriviti ljubavnicu može biti lakše nego priznati da je partner bio taj koji je izabrao prevaru. 

4. Odbacivanje vlastite mogućnosti da se zaljubimo u oženjenog muškarca: Mnoge žene smatraju da nikada ne bi ušle u vezu s oženjenim muškarcem, pa smatraju da su sve žene koje to učine krivci za raspad brakova. Međutim, ovaj stav zanemaruje činjenicu da su i muškarci odgovorni za svoje postupke i da su oni također krivi za odlazak u aferu. 

5. Osjećaj olakšanja kroz optuživanje: Usmjeravanje bijesa na ljubavnicu može biti način da se olakša emocionalni teret i poniženje koje su preživjele. Iako je ljubavnica odgovorna za svoje postupke, ona nije jedini uzrok problema u vezi. Teško je priznati vlastite greške u izboru partnera, pa je optuživanje treće osobe način da se izbjegne suočavanje s stvarnom odgovornošću. 

Sve ove točke pokazuju kako se često fokusiramo na krivicu ljubavnice umjesto da prepoznamo širi kontekst problema unutar veze i prepoznamo odgovornost svih uključenih strana.

No comments

Powered by Blogger.