Laži su kao kredit-. Uživaj sada, platit ćeš poslije - Životna mudrost jedne bake

Moja baka je imala poseban način izražavanja životnih mudrosti, koje su duboko utkane u moje srce. Jedna od njenih najpoznatijih izreka bila je: „Laži su kao kredit. Uživaj sada, platit ćeš kasnije.“ 


Iako tada nisam potpuno razumjela što je time htjela reći, s vremenom sam shvatila pravu dubinu njenih riječi. Baka je odrasla u vremenu kada su čast i poštenje bili osnovne vrijednosti u društvu. U njenom svijetu, riječ je imala veliku težinu, a laž je bila smatrana velikim prijestupom. Uvijek je isticala da laž može pružiti kratkoročne koristi, ali dugoročne posljedice su ozbiljne. Uspoređivala je laž s kreditom – kao što se pri uzimanju kredita odmah osjeća olakšanje i koristi se njegovim prednostima, ali kasnije se javljaju kamate i dug postaje teško podnošljiv, tako i laž donosi kratkoročne prednosti, ali dugoročne probleme. 

Laž može pružiti trenutnu korist, poput izbjegavanja sukoba, sticanja nečije naklonosti ili izbjegavanja kazne. Međutim, istina će na kraju izaći na vidjelo, a posljedice mogu biti mnogo teže nego što smo očekivali. Gubitak povjerenja, narušeni odnosi i unutarnji osjećaj krivnje samo su neki od dugoročnih efekata laži. Baka je često pričala priču o svom prijatelju iz djetinjstva koji je jednom slagao o nečemu što se činilo bezopasnim. 

Rekao je da je završio domaći zadatak kako bi mogao otići igrati se s prijateljima. No, kada je učiteljica otkrila istinu, posljedice su bile ozbiljne. Izgubio je povjerenje učiteljice, a njegovi roditelji su bili duboko razočarani. Trebalo mu je dugo da povrati njihovo povjerenje, ali ožiljak je ostao. Laži također imaju tendenciju da se množe. Jedna laž često vodi ka drugoj, i prije nego što shvatimo, zapleteni smo u mrežu neistina iz koje je teško izaći. 

Svaka nova laž je poput dodatne kamate na kredit – povećava dug i otežava njegovo otplaćivanje. Osim što narušava odnose s drugima, laž također šteti nama samima. Osjećaj krivnje i unutarnje nelagode koji prati laž može ozbiljno utjecati na naše mentalno zdravlje. Istina, iako može biti bolna, donosi osjećaj olakšanja i slobode. Suočavanje s istinom, koliko god bilo teško, na kraju donosi mir i omogućava nam da živimo s čistom savješću. 

Mudrost koju je moja baka prenijela na nas ostala je trajni podsjetnik na značaj poštenja i integriteta. Njezine riječi „Uživaj sada, platit ćeš kasnije“ nisu bile samo upozorenje, već i vodilja za vođenje ispunjenog i poštenog života. Kroz njezine lekcije, naučili smo da je uvijek bolje suočiti se s istinom nego živjeti u iluziji koja nas na kraju može skupo koštati.

No comments

Powered by Blogger.