Ljudi sa srećnim djetinjstvom se sjećaju ove priče: “Povuci, potegni, iščupati ne mogu”

Svi oni koji se sjećaju ove priče iz djetinjstva vjerojatno su imali sreće da su odrasli u veselom okruženju. 


Iako se na prvi pogled možda ne čini tako, ova priča nudi važne lekcije o timskom radu. Ako nas od malih nogu pouče koliko je važna suradnja i kako zajedničkim naporima možemo postići velike stvari, to će nam kasnije u životu olakšati rad u timu i saradnju s drugima. U ovoj priči, koja je poznata mnogima iz osnovne škole, vidimo kako snaga pojedinca nije dovoljna bez kolektivnog truda. 

Svi su imali svoju ulogu i, iako su se trudili sami, tek kada su se udružili uspjeli su postići cilj. Kada se naša snaga i sposobnosti udruže, možemo prevazići prepreke koje nam se čine prevelikima za pojedinačni napor. 

Priča počinje s djedom koji je posijao repu. Kada je repa izrasla i postala izuzetno velika, došlo je vrijeme da je se izvadi iz tla. Djed se uhvatio repu i povukao, ali je repa ostala čvrsto zakovan u zemlji. Bez obzira koliko je djed bio snažan, sam nije mogao izvući repu. Shvatio je da mu je potrebna pomoć i pozvao je baku.  Baka se pridružila djedu, uhvatila ga je za struk, a djed za repu i zajedno su pokušali, ali repa nije popustila. 

Baka je zatim pozvala unuku da im pomogne. Unuka je došla, uhvatila baku za ruku, baka se uhvatila za djeda, a djed za repu. Svi zajedno su povukli, ali repa i dalje nije izlazila iz zemlje. U očaju, unuka je pozvala psa Žuću. Žuća je došao i uhvatio se za unuku, koja je držala baku, baka djeda, a djed je držao repu. Povukli su svi zajedno, ali repa se još uvijek nije pomakla. Žuća je zatim pozvao macu da im pomogne. Maca se pridružila i uhvatila se za psa, pas za unuku, unuka za baku, baka za djeda, a djed za repu. 

Svi su zajedno povukli, ali ni tada repa nije popustila. Na kraju, maca je pozvala miša. Miš je došao i uhvatio se za macu, maca za psa, pas za unuku, unuka za baku, baka za djeda, a djed za repu. Kada su svi zajedno povukli, na iznenađenje svih, repa je napokon izašla iz tla. 

Ova priča nam pokazuje da, iako se može činiti da su pojedinci nevažni ili mali, svaki član tima ima svoju ulogu i doprinos. Kada se svi udruže i rade zajedno, mogu postići velike stvari. Bez suradnje i zajedničkog truda, mnogi ciljevi bi ostali nedostižni. Tako, iako se u početku činilo da repu nije moguće izvući, zajednički napor svih likova u priči je pokazao da se uz timsku koordinaciju i suradnju može prevazići svaka prepreka.

No comments

Powered by Blogger.