Mama, znam zašto si umorna - Zato što čistiš, zato što daješ, zato što brineš, zato što radiš.

Znam zašto si iscrpljena. Razlog tvoje iscrpljenosti leži u svim tim stvarima koje svakodnevno obavljaš: čišćenju, brizi, trudu i radu. 


Svako jutro sebi sipamo kafu, iako znamo da ćemo je morati podgrijavati nekoliko puta pre nego što je konačno stignemo popiti. Telefon stalno zvoni, neko te nešto pita, neko te treba, i to stalno. Uvijek si rastrzana između različitih zadataka koji te čekaju, a dan ti počinje dok je još možda mrak. Ponekad ustaješ ranije nego svi ostali kako bi se barem u miru istuširala i popila kafu bez potrebe za podgrijavanjem u mikrovalnoj. 

Ponekad ostaješ budna do kasno uveče samo kako bi mogla u miru „uhvatiti dah“. Znam zašto si iscrpljena. Znaš da brineš previše. Zato što si zbunjena, zato što si u žurbi, zato što učiš nove stvari dok se život oko tebe odvija ubrzano. Žuriš da svi stignu na vreme, juriš, ne staješ i onda se pitaš… zašto sve ovo? Ponekad plačeš jer misliš da te niko ne sluša i da te niko ne razumije. 

Imaš osjećaj da moraš ponoviti istu stvar hiljadu puta samo da bi te neko shvatio. Znam zašto si iscrpljena. To je zato što stalno pregovaraš, jer se boriš, zato što se svađaš i vičeš. Svaki dan se budiš s namjerom da ćeš biti smirena, da nećeš izgubiti kontrolu i da ćeš pronaći svoj „zen“ trenutak. Ali to se ne događa jer si stalno zauzeta. Neprestano ideš s jednog mjesta na drugo, moraš biti prisutna, stalno vodiš nekoga negdje.

Tvoja pažnja je na minimumu, frustrirana si, osjećaš se povrijeđeno, plačeš i vičeš. Ponekad se uspoređuješ s drugim mamama i misliš da si izgubila trku. Misliš da si izgubila trku koja pokazuje koja od vas ima najviše energije, koja je najbolje organizovana i koja je najviše postigla. Ali sve te mame se bore sa istim stvarima u svojim glavama. One također imaju svoje bitke, brige i probleme i misle da su jedine koje se s time suočavaju. 

Znam zašto si iscrpljena. Zato što se stalno uspoređuješ s drugima, zato što imaš loš dan, loš sat, loš trenutak ili lošu sedmicu. Ali pogledaj to ovako: ti si mama i nekome si cijeli svijet. Biti majka je teško i nije za one koji se lako predaju. To što si iscrpljena ne znači da nisi dovoljna, to znači da se trudiš i da možda trebaš malo stati i odmoriti se. Sasvim je u redu ako se ponekad odmoriš. Ti pružaš, planiraš, voliš, vodiš, grliš, ljubiš, pomažeš i nastojiš sve dovesti u ravnotežu. Znam zašto si iscrpljena. Zato što si mama. Ona koja se trudi. I zato je potpuno u redu da se ponekad odmoriš. Vjeruj mi.

No comments

Powered by Blogger.