Ne nosite tuđi teret - Saosjećanost je važna, ali ne dopustite da vas obuzme tuđa nevolja.

Život nije uvijek jednostavan i prijatan. Ponekad se suočavamo s teškim, neprijatnim, pa čak i strašnim situacijama koje mogu biti izuzetno stresne. 


Na žalost, nije uvijek moguće da promijenimo okolnosti koje nas zateknu. Takav je jednostavno život. Ipak, ne možemo se praviti da te situacije ne postoje niti zatvoriti oči pred očiglednim problemima. Čak i kada odrasli pokušavaju ignorisati teške stvari, one ipak ostavljaju trag na nama. U nekim trenucima ponašamo se prema životu kao prema televizoru – kada nam se nešto ne sviđa, jednostavno prebacimo kanal. Međutim, život nije tako jednostavan. 

Ne postoji dugme za promjenu koje možemo pronaći, ma koliko se trudili. Moramo prihvatiti i tužne priče, prolaziti kroz teške situacije i suočiti se s tragičnim sudbinama. Trebamo biti sposobni slušati one koji pate i suosjećati s njima. Bitno je da osjetimo njihovu patnju i odgovorimo s empatijom. Svi smo mi ljudi, od krvi i mesa, i potpuno je prirodno da znamo, čujemo, vidimo i učestvujemo u životima drugih.

Često razmišljam o onome što vidim i čujem, i to ima snažan uticaj na mene. Na sve nas. Promjena raspoloženja može biti posljedica tih uticaja. Svako od nas može doživjeti teške trenutke, to je nešto što smo naučili. Život je nepredvidiv, i loše stvari mogu se dogoditi svakome. Ponekad, nesvjesno, kada vidimo tuđu patnju, zamišljamo sebe u toj situaciji, što može biti prvi korak ka stvaranju takvog scenarija u vlastitom životu. 

Sasvim je u redu suosjećati s drugima i nuditi pomoć, ali ne smijemo dozvoliti da nas tuđa nesreća potpuno obuzme. U takvim situacijama, važno je da naučimo kako brzo promijeniti "kanal" u svojoj glavi. Ovo je poznato kao mentalna higijena. Bitno je razumjeti da nešto što se ne događa nama ne pripada našoj sudbini i da to ne treba uticati na nas. Tužne priče drugih ljudi nisu naše, iako možemo suosjećati s njima.

Pomozite kada je pomoć potrebna – pružite podršku, savjet, zagrljaj, ljubav – ali nemojte preuzimati teret koji nije vaš. Neke stvari nisu pod našom kontrolom, i važno je naučiti prepoznati da određene priče nisu naše i da ne pripadaju nama. Svako od nas ima svoju sudbinu i životni put, stoga ne trebamo ulaziti u tuđe priče. Dopustite ljudima da se nose sa svojim izazovima. 

Najvažnije je reći sebi: „Ovo nije moja priča i neću je preuzeti. Moram zaštititi svoju dušu.“ Radije budite konstruktivni nego da preuzimate negativnu energiju koja nije vaša. Pružite podršku drugima, ali ne dozvolite da se nosite s njihovim teškim situacijama.

No comments

Powered by Blogger.