"Ne slušaj svašta, ne gledaj svašta, ne voli svakog" - Bakina mudrost za miran život

Moja baka, koja sada ima devedeset godina, oduvijek je bila izuzetno mudra žena sa jednostavnim, ali dubokim uvidima u život. 


Jedna od njenih najdražih izreka koju često ponavlja glasi: „Za miran život ne slušaj svašta, ne gledaj svašta, ne voli svakog.“ Iako se na prvi pogled može činiti jednostavnom, ova izreka sadrži ogromnu mudrost koja je pomogla mnogima da pronađu unutrašnji mir i sreću u životu. 

Prvi dio njene poruke odnosi se na to da ne trebamo slušati sve što nam se nudi. U današnjem vremenu, kada smo stalno bombardirani informacijama s raznih strana – bilo da dolaze iz medija, društvenih mreža, prijatelja ili poznanika – može nam biti jako iscrpljujuće i zbunjujuće. Baka me naučila da budem selektivna u tome što ću slušati. 

Savjetovala me je da pažljivo filtriram informacije, da se oslanjam na pouzdane izvore i da ne vjerujem svemu što čujem. Ova lekcija mi je pomogla da se oslobodim stresa i negativnosti koje dolaze s neprekidnim slušanjima raznih priča i glasina, te da se fokusiram na ono što mi zaista koristi i doprinosi mom miru. 

Drugi dio poruke je „ne gledaj svašta“. U svijetu prepunom vizualnih podražaja, veoma je važno biti svjestan šta unosimo u svoj um. Baka me naučila da biram sadržaje koje gledam, bilo da se radi o televiziji, filmovima, društvenim mrežama ili novinama. Nepotrebno izlaganje negativnim ili nasilnim sadržajima može ozbiljno utjecati na naše mentalno zdravlje. 

Umjesto toga, baka me poticala da se usmjerim na sadržaje koji me inspiriraju, educiraju i čine sretnom. Ova praksa mi je pomogla da održim pozitivan stav i mirnoću u svakodnevnom životu, kao i da se zaštitim od mentalnog umora i stresa uzrokovanih negativnim informacijama. 

Treći dio njene mudre izreke je „ne voli svakog“. Iako može zvučati grubo, suština ovog savjeta je da budemo pažljivi u biranju osoba s kojima dijelimo svoje srce i emocije. Baka je uvijek govorila da je ljubav dragocjena i da je ne treba trošiti na ljude koji je ne zaslužuju ili je neće cijeniti. Naučila me je da cijenim i volim sebe dovoljno da biram ljude koji me poštuju i podržavaju. Ovo me zaštitilo od mnogih razočaranja i omogućilo mi da izgradim zdravije i ispunjenije odnose. Svi koji su u mom životu sada su oni koji pridaju vrijednost mojim emocijama i odnose.

Bakina mudrost me naučila da život može biti jednostavan i miran ako pažljivo biramo šta ćemo slušati, gledati i koga ćemo voljeti. Ove tri jednostavne smjernice pomogle su mi da živim uravnoteženiji i sretniji život. Zauvijek ću biti zahvalna na njenim riječima, koje me svakodnevno podsjećaju na važnost pažljivog odabira u životu. 

Baka je često naglašavala da je život prekratak da bismo ga trošili na nebitne stvari i ljude, i ta misao me vodi kroz svaki dan, pomažući mi da održim unutarnji mir i sreću.

No comments

Powered by Blogger.