"Počneš da im smetaš kad prestaneš da im trebaš" - Tužna ali istinita priča

Marko je dugo vjerovao da ima krug prijatelja na koje se može osloniti. Uvek je bio tu kada je trebalo pomoći – bilo da je u pitanju popravka računara, organizacija iznenađenja za rođendane ili samo razgovor kada su drugi bili u problemu. 


Bio je taj koji je uvijek nudio ruku podrške, spreman da pomogne bez okljevanja. Ali, kako to često biva, nije bio svjestan da se svijet ne okreće oko davanja, već oko interesa. Jednog dana, Marko je dobio unapređenje na poslu. Posao mu je postao zahtjevniji, a slobodnog vremena je imao sve manje. Prijatelji su, u početku, slavili s njim, ponosni na njegov uspjeh. Ali, uskoro su počeli da primjete promjene. 

Marko više nije mogao da izlazi svaki vikend, nije bio dostupan uvijek kad bi zvali, a sve češće je bio preumoran da bi se posvetio njihovim problemima. Polako, ali sigurno, počeo je da oseća hladnoću od onih koji su mu nekada bili bliski. Jedan po jedan, njegovi prijatelji su se udaljavali. Prvo su to bile sitne promjene – propušteni pozivi, nedolazak na dogovorene sastanke, a zatim i potpuna tišina. Marko je pokušavao da se vrati u staru rutinu, ali shvatio je da, koliko god se trudio, nije mogao da povrati ono što je izgubio. 

Više nije bio od koristi kao ranije, i to ga je tiho bolelo. Ljudi koje je smatrao prijateljima počeli su da ga izbegavaju, a neki su čak i otvoreno pokazali neljubaznost. Jednog dana, dok je sedeo u kafiću gde su se nekada okupljali, primetio je grupu svojih starih prijatelja za susjednim stolom. Niko ga nije pozvao da im se pridruži. Bio je to trenutak kada je sve postalo jasno – više im nije bio potreban, pa je postao smetnja. 

Osećaj izdaje je bio gorak, ali je doneo sa sobom i važnu spoznaju. Marko je shvatio da nije problem u njemu, već u dinamici odnosa koje su drugi postavili. Dokle god je mogao da pruži nešto što im je trebalo, bio je dobrodošao. Ali čim je postao previše zauzet za njihove potrebe, prestao je biti deo njihovih života. Kroz tu bolnu istinu, Marko je pronašao novu snagu. Odlučio je da svoju energiju i vreme posveti onima koji ga cene zbog onoga što jeste, a ne zbog onoga što može da pruži. Upoznao je nove ljude, izgradio nove veze zasnovane na poštovanju i uzajamnom razumevanju. 

Naučio je vrednu lekciju: pravi prijatelji su oni koji ostaju čak i kada im više nisi od koristi. Godinama kasnije, Marko je i dalje bio u kontaktu sa nekoliko starih prijatelja, ali sada je jasno razumeo gde je njegovo mesto. Nije više težio da udovolji svima, već je bio zadovoljan što ima nekoliko iskrenih, trajnih veza. Njegovo srce je bilo lakše jer je shvatio da je bolje imati malo pravih prijatelja nego mnogo onih koji te cene samo dok im trebaš. 

A oni koji su se nekada udaljili? Oni su ostali u prošlosti, u senkama interesa. Marko je naučio da u tim senkama nema svetla koje bi moglo obasjati iskreno prijateljstvo. I više nikada nije dozvolio da ga bilo ko tretira kao alat koji se odbacuje kad prestane da bude koristan.

No comments

Powered by Blogger.