Roditelji saglasni: “Vratite u školu domaćinstvo, današnja djeca ne znaju osnovne stvari”

U prošlim vremenima, djeca su prolazila kroz obrazovanje koje je uključivalo osnovne životne vještine, koje su im trebale za svakodnevni život. 


Djevojčice su učile kako šiti, kuhati, prati i upravljati novcem, dok su dječaci sticali vještine u pravljenju i popravljanju stvari, korištenju alata poput bušilica i pila, te rad s metalom i drvetom. Ovaj tradicionalni pristup obrazovanju bio je usmjeren na pripremu djece za praktičan život i njihove buduće uloge u porodici i društvu. Međutim, s vremenom se koncept tradicionalne porodice i obrazovanja promijenio.

Moderni obrazovni sistemi su se prilagodili novim potrebama i prioritetima društva. Tako je nastao novi obrazovni model koji ne uključuje specifične predmete koji su se nekada smatrali ključnim za svakodnevni život. Neki smatraju da su ti predmeti zastarjeli i da nisu prikladni za savremeni obrazovni sistem, koji se fokusira na akademske predmete i razvijanje intelektualnih sposobnosti učenika. 

S druge strane, postoji zabrinutost među roditeljima koji smatraju da djeca danas nemaju osnovne životne vještine koje su im potrebne za normalno funkcioniranje kao odrasli ljudi. Iako su predmeti kao što su engleski jezik, istorija i matematika nesumnjivo važni, mnogi smatraju da bi nastava domaćinstva trebala biti uključena u obrazovni sistem kako bi djeca naučila osnovne vještine kao što su kuhanje, upravljanje zdravljem, popravka stvari i osnovno upravljanje financijama. 

U našem obrazovnom sistemu, slični predmeti gotovo da nisu prisutni na bilo kojem nivou formalnog obrazovanja. Stavovi javnosti o ovoj temi su podijeljeni: neki smatraju da su takvi predmeti zastarjeli i nepotrebni, dok drugi vjeruju da bi njihovo uvođenje moglo značajno poboljšati živote djece tako što bi ih naučili kako da efikasno upravljaju vremenom i novcem. Šta vi mislite o tome? Da li bi uvođenje predmeta koji poučavaju osnovne životne vještine moglo poboljšati obrazovanje i pripremiti djecu za stvarni svijet?

No comments

Powered by Blogger.