"Svaka ovca se može popeti na vrh brda, ali će i dalje samo blejati" – Poučna priča dede

U jednom malom selu, smještenom među širokim poljima i blagim brežuljcima, živio je starac poznat po svojoj dubokoj mudrosti i smirenosti. 


Ovaj djed bio je omiljen među mladima koji su često dolazili kod njega kako bi slušali njegove priče i savjete. Jednog dana, dok su sjedili pred njegovom kućom i uživali u predivnom zalasku sunca, jedan od mladića postavio je pitanje: „Djede, šta mislite o uspjehu i kako ga možemo postići?“ Djed se nasmiješio i polako počeo pričati: „Znate, djeco, često promatram naše ovce dok se penju na brda. One su uporne i ne odustaju, bez obzira na prepreke koje im se nađu na putu. Kada stignu na vrh brda, bleje glasno kao nikada prije. Ali, znate li zašto bleje?“ 

Mladići su se zbunjeno pogledali, ne shvaćajući odmah što djed želi reći. „Ne, djede, zašto bleje?“ upita jedan od njih. „Bleje zato što su zbunjene i uplašene,“ objasni djed. „Iako su stigle na vrh brda, nisu sigurne šta dalje da rade. Ovaj uspon na vrh brda podsjeća me na ljude i njihov put ka uspjehu,“ nastavi djed. „Vidite, svaki čovjek može naporno raditi i doći do vrha – bilo da ostvaruje karijeru, stiče bogatstvo ili priznanje. 

Međutim, kada stignu na vrh, mnogi su poput ovih ovaca – ne znaju šta da rade dalje, osjećaju se izgubljeno i nesigurno. Važno je razumjeti da uspjeh nije samo dolazak na vrh, već ono što radite kada stignete na to mjesto,“ objašnjava djed. Mladići su pažljivo slušali, pokušavajući dokučiti dublje značenje djedovih riječi. „Šta nam savjetujete, djede? Kako da se nosimo s tim osjećajem kada postignemo svoje ciljeve?“ upita jedan mladić. „Sine moj,“ reče djed, „ključ je u poniznosti i stalnom učenju. 

Nikada ne smijete prestati rasti, bez obzira na visinu koju ste postigli. Budite svjesni svojih ograničenja i uvijek otvoreni za nove prilike. Pomažite drugima da se popnu na svoje 'brdo', dijelite svoje znanje i iskustvo. Uspjeh nije konačan cilj, već putovanje koje traje cijeli život.“ Djedove riječi duboko su se urezale u srca mladih. 

Shvatili su da pravi uspjeh ne dolazi samo iz postizanja ciljeva, već iz mudrosti i poniznosti kojom se suočavaju s novim izazovima. Nastavili su redovno dolaziti kod djeda, tražeći njegovu mudrost i savjete. Svaki put kada bi postigli neki svoj cilj, sjetili bi se djedovih riječi i trudili se biti bolji ljudi. Tako je priča o djedu i njegovim poukama ostala živa u selu, prenošena s generacije na generaciju, inspirirajući mnoge da shvate pravi smisao uspjeha i značaj stalnog rasta i učenja.

No comments

Powered by Blogger.