Zašto je bolje da bježite od muškarca koji traži slabu ženu - Mudro zapažanje psihologa

Poznati psiholog Pavel pruža važne savjete o prirodi muško-ženskih odnosa i o tome što stvarno znači biti „slaba“ žena u očima nekih muškaraca. 


Prema njegovim riječima, jaki muškarci obično ne traže slabe žene, ali je važno razumjeti što se zapravo krije iza tog izraza. Pavel objašnjava da mnogi muškarci koji govore da žele „slabu“ ženu zapravo traže partnerku koja će biti pokorna i poslušna, a ne nužno ženu koja je nježna i brižna. Ovi muškarci ne traže ženu s kojom će biti u ravnotežnom odnosu i koja će dijeliti odgovornosti i odluke. Umjesto toga, oni žele partnericu koja će se povinovati njihovim željama i naređenjima, bez ikakvog otpora. 

Takvi muškarci često maskiraju svoje prave namjere time što kažu da im je važna „slabost“ žene, dok u stvarnosti misle na njezinu poslušnost. Oni se zapravo ne bave brigom i pažnjom u pravom smislu riječi. Umjesto toga, oni „staraju“ o svojoj partnerici, odlučujući umjesto nje o svakodnevnim stvarima – gdje će ići, s kim će se družiti, šta će nositi i šta će gledati. Ovo može biti vrlo opresivno i ograničavajuće za ženu, koja se može osjećati zarobljeno u toj ulozi. 

U takvom okruženju, „slaba“ žena može prihvatiti tu vrstu „brige“ kao nešto pozitivno, jer je možda uvjerena da je to znak ljubavi. Međutim, pravi problem je što se takva žena ne osjeća slobodnom i njen život postaje vođen tuđim odlukama, a ne njenim vlastitim izborima. Na primjer, ako muškarac odluči da je bolje za nju da se ne viđa s prijateljicama, ona će se morati povinovati toj odluci, bez obzira na svoje vlastite želje i potrebe. 

Pavel također ističe da nijedna osoba nije stvorena da bude u potpunosti pokorna i da sloboda izbora i sloboda odlučivanja imaju ključnu ulogu u svakom zdravom odnosu. Kada se sloboda izbora ograniči, to može dovesti do pobune i sukoba. Stoga, prema Pavlovim savjetima, važno je tražiti partnera koji ne samo da je spreman dijeliti odgovornosti i odluke, već i onog koji poštuje vašu slobodu i autonomiju. 

Pravi partner je onaj koji ne zahtijeva da se potpuno promijenite ili da se povinujete njegovim željama bez obzira na svoje vlastite. Najbolje je pronaći partnera koji je spreman razgovarati, praviti dogovore i prihvatiti vas onakvima kakvi jeste. Ovakav odnos ne garantira nužno sreću, ali pruža temelj za zdraviju i poštovaniju vezu u kojoj se osjećate slobodno i cijenjeno. Na kraju, važno je biti s partnerom koji neće koristiti svoju snagu na štetu vašeg dostojanstva i slobode.

No comments

Powered by Blogger.