Zašto se nikada ne bi žrtvovala zbog svog muškarca - Psiholog Elena mudro objasnila ženama

Psihologinja Elena je detaljno objasnila zašto se nikada ne bi trebali žrtvovati zbog svog partnera.


U svojoj mladosti, bila sam duboko impresionirana pričom Jacka Londona "Hrabrost žene", koja prikazuje ženu koja u ekstremnim uslovima gladi žrtvuje svoj život za muškarca. U toj priči, dok su zalihe hrane bile oskudne, žena je uvijek davala više svom mužu, ostavljajući sebi samo ono što je minimalno potrebno. Tada sam mislila da je to primjer istinske ljubavi. 

Međutim, kada pogledamo širu sliku, u literaturi se često nalaze primjeri ženskog žrtvovanja, a zanimljivo je da su gotovo svi ti primjeri napisali muškarci. Ovi prikazi često sugeriraju da je idealna veza ona u kojoj žena bude spremna da se žrtvuje zbog muškarca. Pitanje koje se nameće je: "Zašto?" Zašto biste se trebali odricati ili osjećati nelagodu zbog partnera? Žene često misle: "On bi to i za mene učinio" ili "On će cijeniti ono što radim" ili "Mislim da je to ljubav". 

Često daju više nego što im je ugodno, nadajući se da će dobiti nešto zauzvrat. Problem nastaje kada žena ne postavlja jasne granice u vezi. Boji se da će partner otići ako postavi granice i time se zapravo odriče svog vlastitog komfora. Zbog toga mnoge žene ulaze u veze u kojima se osjećaju nevoljene i nesretne. One daju sve od sebe u nadi da će dobiti nešto zauzvrat. No, što je s partnerom? 

On je samo običan čovjek koji možda ni ne pomišlja na žrtvovanje za svoju partnericu. On ne zna kako da se odrekne nečega kako bi pružio više svojoj partnerici. Zato je važno postaviti granice u vezama. Drage žene, brinite o svom emocionalnom i fizičkom zdravlju. Žrtvovanje zbog nekoga nije izraz ljubavi, već pokušaj da se veza učvrsti na način koji vam ne koristi. 

Umjesto da se neprekidno žrtvujete, počnite brinuti o sebi i svojoj sreći. Možda ćete tada moći "nahraniti" dijete u sebi koje je željno ljubavi i pažnje. Kada počnete davati sebi ono što vam je potrebno, umjesto da se neprekidno žrtvujete za druge, moći ćete istinski dijeliti s partnerom. Istinska ljubav počinje kada postoji iskrenost i sposobnost dijeljenja, a ne žrtvovanja.

No comments

Powered by Blogger.