Ako sam se udala za tebe – Nisam se udala za tvoju majku, oca, brata, sestru...

Danas želim podijeliti priču koja će mnoge žene prepoznati. Priču o tome kako se može izgraditi snaga i samopouzdanje kroz teške situacije i kako se često naučiš najbolje kad se suočiš sa izazovima.


Ja sam jedna od tih žena koja je odlučila otvoriti dušu i ispričati svoje iskustvo. U narodu postoji izreka: "Dok te mami, hljebom te hrani." Kada te neko privuče nečim što ti se čini privlačno, često ne vidiš sve aspekte te situacije. Kada se taj period završi i kada ostaneš suočena s realnošću, shvatiš da je vrijeme da okreneš novi list. Tako je bilo i sa mnom. Sa sadašnjim mužem sam bila u vezi tri godine i naš odnos je bio skoro savršen. Nikada nismo imali ozbiljne nesuglasice, a on je uvijek pokušavao ispuniti sve moje želje i potrebe. 

Činilo se da smo stvoreni jedno za drugo, sve dok nismo odlučili da se vjenčamo. Tada je sve počelo da se mijenja. Na početku braka, stanje je bilo prosječno. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, njegovi članovi porodice su sve više počeli da preuzimaju kontrolu. Granice su nestale, a osjećala sam se kao da sam postala njihova sluga. Kao što se u narodu kaže: „Oni okom, a ja skokom.“ Sjećam se da nikada nisu pitali: "Hej, možeš li to uraditi?" Umjesto toga, jednostavno su dolazili i naređivali. Nije bilo važno ko su bili – njegova majka, otac, brat ili sestra – svi su se ponašali isto. 

Na početku sam trpjela, nadajući se da će se stvari promijeniti, ali situacija se samo pogoršavala. Zamislite kako bi bilo da smo živjeli u istoj kući. Ponekad sam se pitala kakav bi haos bio da smo bili pod istim krovom. I tako sam trpjela neko vrijeme, ne želeći da opterećujem svog muža sa svojim problemima, kao što to često radimo. Nakon nekog vremena, odlučila sam da reagujem na njihovo bezobrazno ponašanje. Kad god bi došli i nešto mi naredili, odgovorila sam im odlučno. 

U početku su moji postupci izazvali ogroman publicitet u našem naselju. Priče o meni kao „najgoroj ženi“ su se širile kao požar, a sve je to poteklo iz usta muževe porodice. Kada bih se žalila mužu, on bi odbijao da povjeruje i činilo se da je uvijek na strani svoje porodice. Međutim, došao je trenutak kada sam mu sve otvoreno rekla. Sjedila sam s njim i poručila mu: „Svjestan si šta su mi radili tvoji, a praviš se da ne vidiš. Više neću trpiti ovakvo ponašanje. Ako želimo živjeti normalan život, moramo promijeniti stvari.“ 

To mu je u početku bilo teško prihvatiti, ali na moju i njegovu sreću, shvatio je neke stvari. Ponovno je postao onaj isti muškarac u kojeg sam se zaljubila i poručio svojoj porodici da, ako žele biti u dobrim odnosima s njim, moraju poštovati i mene kao njegovu suprugu. Pouka ove priče je jasna: Nikada ne dozvolite da neko upravlja vašim životom. Ako primijetite da neko pokušava da vas stavi u podređeni položaj, reagujte na vrijeme. 

Najveći problemi nastaju kada ljudi naviknu da vas tretiraju loše, a vi ne reagujete odmah. Ako prepoznate i odgovorite na nepoštovanje od samog početka, bićete u boljoj poziciji. Ako čekate predugo, situacija može postati još teža. Ova priča je svjedočanstvo o važnosti samopouzdanja i postavljanju granica kako biste zaštitili svoje dostojanstvo i sreću.

No comments

Powered by Blogger.