Djeca nisu dužna poštovati roditelja, ukoliko oni ne poštuje djecu - 8 savjeta bake o roditeljstvu

Nikada mi neće biti jasno zašto mnogi roditelji smatraju da njihova djeca treba da preuzmu brigu o njima kada ostare. 


Mnogi roditelji osjećaju da imaju pravo da upravljaju životima svoje djece, ne razmišljajući pritom o tome kako to djeca percipiraju ili kako ih to može opterećivati. Često je najvažnije samo to da roditeljima bude ugodno, dok su osjećaji i potrebe djece zanemareni. Imala bih nekoliko savjeta za roditelje kako bi mogli poboljšati odnos sa svojom djecom i izgraditi zdravije odnose: 

Djeca nisu dužna poštovati roditelje ako roditelji ne poštuju njih Poštovanje se ne može zahtijevati niti prisiliti; ono se mora zaslužiti. Mnogi roditelji ne prave razliku između poštovanja i strahopoštovanja, što često dovodi do toga da na kraju dočekaju starost sami. Ako želite da vas djeca poštuju, morate prvo vi njih poštovati i uvažavati njihove osjećaje i potrebe. 

Roditelji treba da znaju svoje granice Svaki roditelj je imao svoja iskustva s vlastitim roditeljima i zna šta mu je smetalo u tom periodu. Međutim, često se zaboravi sve što je naučeno iz tih iskustava kada je u pitanju vlastita djeca. Mnogi roditelji ne prepoznaju trenutak kada trebaju stati i razmisliti o svojim postupcima, pa tek kada dobiju povratnu reakciju od djece, shvate greške. Nažalost, tada može biti prekasno za promjene. 

Nikada ne ponižavajte svoju djecu Sve više slušam o roditeljima koji ponižavaju svoju djecu, pravdajući to time da su oni sami u njihovim godinama bili bolji. Bez obzira na to koliko djeca bila kriva, nikada ih ne bi trebali ponižavati. Djeca zaslužuju biti uzdignuta i o njima treba govoriti s ponosom, ne obezvređivati ih.

Djeca treba da vas vole, a ne da vas se plaše Ako djeca rastu u atmosferi straha, to im ne koristi. Umjesto toga, trebali biste stvoriti okruženje u kojem će se osjećati voljeno i podržano. Ako djeca osjećaju strah, možda će se skloniti od vas i ne će vam otvoreno reći o svojim problemima, što može pogoršati situaciju. Pokušajte biti uzor i podrška kako bi se djeca osjećala sigurnom i voljenom. 

Ne miješajte se u brak svoje djece Jedna od najvećih grešaka koju roditelji mogu napraviti je miješanje u živote svoje djece, posebno kada su u pitanju njihovi brakovi. Tek kada brakovi krenu loše, roditelji shvate šta su učinili, ali često je tada već prekasno da se stvari poprave. Razumite da vaše dijete ima pravo na vlastite odluke i privatnost u svom braku, i nemojte uništavati njihov odnos svojim intervencijama. 

Budite primjer svojoj djeci Vrlo je važno da roditelji budu uzori svojoj djeci. Djeca često oponašaju ponašanje svojih roditelja, pa je ključno da roditelji postave pravi primjer kroz svoje ponašanje i odluke. Ako želite da vaša djeca postanu odgovorne i moralne osobe, morate ih voditi svojim vlastitim primjerom. Kao što narod kaže: "Uvijek će ti se vratiti onako kako si zaslužio." 

Nemojte davati lekcije ako niste kompetentni Ne možete svom djetetu govoriti o moralu ili karakteru ako sami niste moralni ili nemate karakter. Prvo trebate razmisliti o tome imate li pravo i argumente za ono što želite reći, pa tek onda dijelite savjete. Bitno je da vaša djeca vide dosljednost između onoga što govorite i što prakticirate. 

Nemojte opterećivati djecu svojim problemima Poznajem mnoge roditelje koji za svaki svoj problem zovu djecu i prepričavaju im svoje brige. Umjesto da svojim problemima stvaraju dodatni stres svojoj djeci, bolje bi bilo da potraže druge načine za rješavanje svojih problema. Djeca ne bi trebala nositi težinu problema svojih roditelja; njihov posao je da se usmjere na vlastiti život i razvoj. 

Pokušajte svojoj djeci olakšati život, a ne ga otežati. Ponašajte se prema njima s ljubavlju i poštovanjem kako bi vaša porodica mogla izgraditi zdrave i sretne odnose.

No comments

Powered by Blogger.