Ljubaznost vas ne košta ništa, a sa njom postižete mnogo - Savjeti poznatog psihologa

Poznati psiholog Hal Urban naglašava da je za život pun uživanja, bez kajanja i žaljenja, ključno razumjeti suštinu života.

 
Prema njegovom mišljenju, temelj sreće i ispunjenosti leži u našem shvaćanju i pristupu životu. Svako od nas samostalno bira svoj životni put. Od nas zavisi koje odluke ćemo donijeti i koje navike ćemo usvojiti, a sve to oblikuje našu budućnost. Mi smo ti koji odlučujemo gdje ćemo živjeti, koga ćemo izabrati za prijatelje i čime ćemo se baviti. Postoji mnogo načina na koje možemo utjecati na svoj život, a psiholog Urban ističe nekoliko ključnih smjernica. 

Prvo, važno je cijeniti ono što već imamo i biti zahvalan na tome. Umjesto da tugujemo zbog onoga što nemamo, trebali bismo se usredotočiti na ono što posjedujemo i biti zahvalni za to. Tajna ispunjenog života leži u zahvalnosti, a ne u materijalnom bogatstvu. Uspjeh i sreća nisu stvari koje se mogu kupiti novcem; oni se nalaze u naporima koje ulažemo i u zadovoljstvu koje pronalazimo u svakodnevnim stvarima. Dobre navike igraju ključnu ulogu u postizanju uspjeha. 

Uspješni ljudi se od drugih razlikuju upravo po svojim navikama i disciplini. Da bismo se oslobodili loših navika, potrebna nam je jaka volja. Mnogo je lakše zamijeniti loše navike pozitivnim nego pokušavati eliminirati loše bez stvaranja novih, boljih navika. Kako ćemo se nositi s nevoljama također zavisi od nas. Možemo se prepustiti osjećaju nesreće i problema, ili možemo pronaći novu unutarnju snagu i izvući najbolje iz životnih izazova. 

Umjesto da lutamo bez cilja, trebali bismo tražiti smisao i svrhu u svemu što radimo. Nadam se uspjehu bez rada je uzaludno. Samo uz trud i rad možemo realno procijeniti svoje sposobnosti i mogućnosti. Svaki uspjeh zahtijeva rad, a također i strpljenje jer se uspjeh ne postiže preko noći. Što više truda ulažete, više ćete i postići. Ljubaznost ne košta ništa, a može donijeti velike rezultate. Pokušajte vidjeti dobro u ljudima i pohvaliti ih umjesto da ih kritizirate. 

Iskrenost je najbolja politika; što god radili, trudite se biti iskreni jer je to jedini pravi put do sreće. Laž, koliko god mala izgledala na početku, može se brzo pretvoriti u problem ako nije odmah ispravljena. Činite dobro kad god možete jer dobro će vam se vratiti. Najvažnija stvar u životu je biti dobra osoba, što je ključno za duhovno zdravlje. Potrudite se podsticati pozitivne emocije i voljeti ljude, životinje i prirodu. Činite dobro kad god imate priliku i tako ćete pridonijeti vlastitoj sreći i ispunjenju.

No comments

Powered by Blogger.