Mudrost života je odvojiti vrijeme za voljene - Prije nego vas život odvoji jedne od drugih!

Jednog sunčanog popodneva, šetajući parkom, primijetio sam starca kako sjedi na klupi, mirno gledajući u daljinu. Njegovo lice odražavalo je smirenost, ali istovremeno i duboku emotivnu priču. 


Prišao sam mu, a razgovor koji smo započeli ostavio je snažan utisak na mene. „Znaš,“ započeo je starac, „prava tajna života je u tome da se posvetiš ljudima koje voliš, prije nego što vas razdvoji sudbina.“ Njegove jednostavne, ali snažne riječi potaknule su me da razmislim o vlastitim prioritetima. Dok je pričao o svom životu, spominjao je ljude koji su mu bili važni. Govorio je o trenucima provedenim s porodicom i prijateljima, naglašavajući da su najdragocjeniji trenuci u njegovom životu oni koje je dijelio s voljenima. 

„Najljepše uspomene koje imam nisu stvari koje sam posjedovao,“ rekao je, „već vrijeme koje sam proveo s ljudima koji su mi dragi. Smijeh, zajednički trenuci i razgovori – to su blaga koja ostaju u srcu.“ Nažalost, prečesto smo tako zauzeti svakodnevnim obavezama da zaboravljamo na one koji su nam najvažniji. Često odlažemo vrijeme s roditeljima, djecom i prijateljima, uvjeravajući se da ćemo to učiniti kasnije, kada budemo imali više vremena. 

Međutim, život je pun iznenađenja, i te prilike se ponekad izgube bez upozorenja. „Gledao sam kako drage osobe odlaze iz mog života,“ rekao je starac s tugom u očima. „Neki su preminuli, neki se preselili, a neki su se udaljili zbog nesporazuma. Naučio sam na težak način da ne smijem uzimati ni trenutak zdravo za gotovo.“ Njegove riječi nagnale su me na razmišljanje. 

Koliko često smo zaista prisutni kada smo s voljenima? Koliko puta umjesto da slušamo, provodimo vrijeme na telefonima ili pred televizorima? Često je dovoljno nekoliko minuta pažnje da nekome pokažemo koliko nam znači. Starac je završio svoju priču s blagim osmijehom: „Ako želiš biti sretan, posveti vrijeme ljudima koje voliš. Ne čekaj posebne prilike ili praznike; svaki dan je šansa da izraziš ljubav i zahvalnost.“ 

Ove riječi su me duboko pogodile i promijenile način na koji gledam na život. Od tog trenutka trudim se svakodnevno pokazivati više pažnje i ljubavi prema onima koji su mi važni. Jer život je kratak, a ljubav je ono što nas čini bogatima. Kao što je starac rekao, prava tajna života leži u tome da se posvetimo voljenima dok još imamo priliku.

No comments

Powered by Blogger.