Narcisi ne daje ljubav, oni manipulišu - 8 znakova koji vam otrkivaju narcisoidnog partnera

Narcisoidne osobe često imaju pretjeran osjećaj vlastite važnosti, što ih vodi ka lošem ponašanju prema drugima. 


Njihovo ponašanje može biti teško prepoznati, posebno ako ste navikli da vas ljudi tretiraju loše. Narcizam nije bezazlen; to je poremećaj ličnosti koji može značajno utjecati na odnose. Evo nekoliko znakova koji vam mogu pomoći da prepoznate narcisoidnog partnera: 

Svaljivanje krivice: Narcisoidne osobe nikada ne preuzimaju odgovornost za svoje postupke. Često će vas kriviti čak i za stvari koje nisu u vašoj nadležnosti, pa ćete se često osjećati kao da se morate izvinjavati iako niste krivi. 

Stalna potreba za potvrdom: Ove osobe neprestano traže divljenje i pažnju. Čak i kada im pružite komplimente, nikada im nije dovoljno. Uvijek žele biti u centru pažnje i osjećati se posebno. 

Potreba za posjedovanjem: Narcisi smatraju da imaju pravo na sve, uključujući i vas. Često će vas pokušati kontrolirati i posjedovati, ne uzimajući u obzir vaše granice. 

Naglašavanje vaših mana: Dok narcisoidne osobe ne vide svoje nedostatke, veoma lako će istaknuti vaše. Nedostaje im empatije, pa ne shvaćaju da vas na taj način povređuju. Mnogi će smatrati da im je dozvoljeno govoriti šta god žele, bez obzira na vaše osjećaje. 

Neprihvatanje odbijanja: Kada žele nešto, vjeruju da imaju pravo to i dobiti. Ne shvataju kada im neko kaže "ne" i nastavljaju insistirati na onome što žele, ignorirajući vaše granice. 

Manipulacija: Narcisi su vrlo vješti u manipulaciji i često koriste razne taktike da bi kontrolirali druge. Ponekad nećete ni primijetiti kada vas pokušavaju obmanuti ili iskoristiti. 

Zapostavljanje vaših osjećaja: U vezi s narcisom, vaša osjećanja često će biti zanemarena. Ako burno reagujete na nešto što su učinili, okrivljavat će vas zbog pretjerane reakcije i preosjetljivosti. 

Brze promjene partnera: Narcisi lako mijenjaju partnere. Ako im trenutni partner ne odgovara, brzo će pronaći nekoga drugog ko će zadovoljiti njihove potrebe, dok ne naiđu na nekoga novog. 

Važno je napomenuti da nije moguće promijeniti narcisoidnu osobu. Oni se rijetko mijenjaju i ne možete očekivati drugačije ponašanje od njih. Izlazak iz veze s narcisoidnom osobom može biti izazovan, jer će se truditi da vas zadrže dokle god im to odgovara. 

Ako ste donijeli odluku da prekinete ovu vezu, budite iskreni, ali ne otkrivajte previše detalja o svom odlasku. Nakon što napustite ovu vezu, okružite se ljudima koji vas vole, jer će vam podrška i ljubav bliskih osoba biti veoma potrebna.

No comments

Powered by Blogger.