Sve ću ti oprostiti, ali to ne znači da te i dalje želim u svom životu

Duboko vjerujem da oprost ima izuzetnu ljekovitu moć. Oprost je čin pomirenja koji može podići i umiriti naš duh, bez obzira na to da li ga primamo ili pružamo. 


Postoji nešto zaista nevjerojatno u sposobnosti da se bol ukloni na ovaj način – osjećaj kada vam netko pruži drugu priliku ili se iskreno ispriča. Oproštaj je zaista snažan, ali ponekad u ljubavi i odnosima opraštamo pogrešnim ljudima. Često se grčevito držimo za osobe koje su nas povrijedile, vjerujući da im moramo oprostiti kako bismo krenuli dalje, spasili vezu ili pokušali popraviti ono što je pošlo po zlu. 

No, iz mog iskustva, oprost mi je zaista promijenio život. Oprostila sam ljudima koji su me duboko povrijedili, čak i onima koji nisu tražili moje oproštenje. Ovaj čin mi je pomogao da krenem dalje i izliječim srce na načine koje nisam mogla ni zamisliti. Iako nije bilo lako i svaka priča je drugačija, oprost je često težak i bolan. Ipak, i dalje vjerujem da u oprostu leži ogromna skrivena snaga jer nas oslobađa iz vlastitih kaveza gorčine i boli. 

Međutim, samo zato što nekome opraštamo, ne znači da im ponovno dopuštamo da uđu u naš život. Oprost ne podrazumijeva ponovno otvaranje vrata našem srcu ili pružanje ključa osobi koja nas je povrijedila. Oproštaj ne znači da želimo tu osobu zadržati u svom životu. Možete oprostiti nekome ko vas je izdao ili slomio srce, ali to ne znači da ponovno vjerujete toj osobi. 

Oproštaj ne zahtijeva da ostanete u vezi ili braku s nekim ko je uništio temelje onoga što ste izgradili. Također, oprost ne znači da nastavite biti prijatelji s osobom koja vas je izdala ili da se dalje družite s članovima obitelji koji su vas konstantno povređivali. Oprosti značaj prihvaćanja štete koju su vam nanijeli, smirivanja vlastitog srca i početka iznova – sa ili bez te osobe, to je vaš izbor. 

Trebate se prisjetiti da nije pogrešno oprostiti i ostaviti nekoga u prošlosti. Ne trebate se osjećati obavezni da ostanete u vezi s osobom koja vas je "slomila". Ne trebate pratiti osobu koja je uništila vašu unutarnju snagu. Zapamtite, oprost vas ne čini slabim; naprotiv, daje vam snagu da nastavite dalje i da pustite one koji su vas povrijedili u prošlosti.

No comments

Powered by Blogger.