"Sve što platite svojim mirom i zdravljem je preskupo" - Oštra poruka psihologa

U današnjem ubrzanom svijetu, mnogi ljudi ne prepoznaju koliko je važno očuvati unutarnji mir i zdravlje. Psiholozi nas stalno podsjećaju da je cijena koju plaćamo za svoje mentalno i fizičko zdravlje previše visoka. 


U nastojanju da postignemo ciljeve ili ispunimo očekivanja drugih, često smo spremni žrtvovati svoje dobrostanje. No, takva cijena može biti izuzetno visoka i dugoročno štetna. Unutarnji mir je osnovni preduvjet za kvalitetan život. Bez njega, sve ostale uspjehe i postignuća gube svoj smisao. Kada se stres i anksioznost prevare u naš život, polako gubimo kontrolu nad svakodnevnim aktivnostima. 

Naša tendencija da podcijenimo važnost unutarnjeg mira često nas dovodi do pogrešnih prioriteta. Mnogi vjeruju da će moći posvetiti pažnju svom miru tek nakon što postignu sve svoje ciljeve i završe sve obaveze. Međutim, psiholozi naglašavaju da je unutarnji mir zapravo prioritet koji treba biti na prvom mjestu. Bez njega, čak i najveći uspjesi i dostignuća postaju izvor stalnog stresa i brige. 

Zdravlje je nešto što se ne može procijeniti novcem. Često ga uzimamo zdravo za gotovo, dok ne dođe trenutak kada se suočimo s njegovim gubitkom. Kada narušimo svoje zdravlje zbog stresa, loših navika ili zanemarivanja sebe, proces vraćanja u prvobitno stanje može biti dug i iscrpljujuć. Psiholozi nas podsjećaju da je ulaganje u zdravlje najbolja moguća investicija koju možemo napraviti za sebe. Sve što narušava naše zdravlje, kao što su stresan posao, toksični odnosi, loše prehrambene navike ili nedostatak tjelesne aktivnosti, treba biti pažljivo preispitano. 

Nema uspjeha, bogatstva ili statusa koji može nadoknaditi gubitak zdravlja. Zato je važno da prepoznamo i promijenimo sve što doprinosi našem stresu i lošem zdravlju. Plaćanje visoke cijene za unutarnji mir i zdravlje često zaboravljamo, misleći da ćemo moći nadoknaditi gubitak kad-tad. Svaki put kada se izlažemo dugotrajnom stresu, zanemarujemo signale svog tijela ili ostajemo u toksičnim odnosima, zapravo plaćamo skupu cijenu. 

Psiholozi nas podsjećaju na najvažniji odnos koji imamo – onaj prema sebi. Ako ne brinemo o svom zdravlju i miru, nećemo biti u mogućnosti da brinemo o drugima ili ostvarimo svoje ciljeve. Stoga, kada se suočavamo s odlukama koje mogu ugroziti naše zdravlje i mir, trebali bismo se zapitati: Je li to zaista vrijedno toga? Na kraju, važno je da ne zaboravimo stvarnu vrijednost mira i zdravlja. Oni su temelj sretnog i ispunjenog života. 

Sve što ugrožava naš unutarnji mir i zdravlje, sve što zahtijeva da platimo visoku cijenu, zapravo je previše skupo. Vrijeme je da počnemo cijeniti ove neprocjenjive resurse i donosimo odluke koje će nam omogućiti da živimo u harmoniji, sretno i zdravo. Jer, kao što kažu, zdravlje i mir nemaju cijenu.

No comments

Powered by Blogger.