"U braku bila sam i muško i žensko" - Kasno sam shvatila da se mogu osloniti samo na sebe

Razvod nikada nije ugodno iskustvo. I sama sam prošla kroz bolnu fazu raspada braka, koji je trajao dvanaest godina, a bio je daleko od sretnog. 


Ovo iskustvo mi je pokazalo koliko je važno osloniti se na sebe i kako, iako je teško, učiš najvrednije lekcije kada si prisiljen da se suočiš s problemima samostalno. 

Putovanje do samostalnosti Dugo mi je trebalo da shvatim da u životu moram računati samo na sebe. Ova spoznaja nije došla lako; naprotiv, naučila sam je kroz teške trenutke i razočaranja. Moj bivši muž, nažalost, nije bio prisutan kad je bilo najpotrebnije. On je često izbjegavao probleme, nadajući se da će se sami riješiti, dok sam ja bila ta koja je morala preuzeti odgovornost za sve. 

Izgradnja hrabrosti Jedan od najvećih izazova bio je prevladavanje straha od bolnica i doktora, koji je iz djetinjstva nosila sa sobom. Kada su moja djeca bila bolesna, morala sam biti hrabra, uprkos svom strahu, i brinuti se o njima potpuno sama. Provođenje sati u bolnici, odlazak od doktora do doktora – sve sam to radila sama. Kroz sve te teške trenutke, naučila sam što znači biti pravi roditelj i kako se nositi s teškim situacijama bez podrške. 

Savladavanje domaćih poslova Nisam se zaustavila samo na suočavanju s bolničkim strahovima; naučila sam kako da obavljam sve kućne popravke. Od kačenja polica i slika na zidovima, do popravljanja sudopera i drugih sitnih popravki – sve sam to radila sama. Moj muž nije pokazivao volju ni sposobnost da se uključi u te poslove, misleći da će se problemi riješiti sami. Zbog njega sam naučila kako da budem samostalna u svim aspektima života. 

Briga o domu i vozilu Pored svih kućnih poslova, morala sam se brinuti i za nabavku potrepština, izbacivanje smeća, čišćenje dvorišta i kosidbu trave. Moj muž nije bio sposoban da pomogne ni u jednoj od tih aktivnosti, što je dodatno opterećivalo moj svakodnevni život. Čak sam naučila i osnovne popravke na automobilu i promjenu guma, jer nisam imala nikoga ko bi to mogao učiniti umjesto mene. 

Spoznaja i oslobađanje Tek kada sam shvatila da imam pored sebe nezainteresovanog i lijenog partnera, koji nije pokazivao brigu ni za obitelj, ni za mene, počela sam razumijevati dubinu svog stanja. Nikada nije bio voljan da ostane s djecom, niti da pomogne, pa sam uvijek morala tražiti pomoć od komšija ili prijatelja kad god sam trebala nešto obaviti. 

Sloboda kroz razvod Sada, kada sam konačno potpisala papire za razvod, osjećam se slobodna. Iako sam kroz sve ove godine bila u iskušenju da krivim sebe, sada mogu reći da ti zahvaljujem što si mi omogućio da naučim najvažniju lekciju u životu – kako biti samostalan. Naučila sam da se oslanjam isključivo na sebe, i to mi je pomoglo da rastem i postanem snažnija osoba. Razvod nije samo kraj jednog poglavlja; on može biti i početak novog putovanja prema samopouzdanju i slobodi. 

Zahvaljujući iskustvima koja sam prošla, sada znam da mogu samostalno upravljati svojim životom i suočiti se sa svim izazovima koji dolaze. Ovo je lekcija koju ću ponijeti sa sobom u sve buduće faze života, znajući da sam dovoljno snažna da se nosim s bilo čim što život donese.

No comments

Powered by Blogger.