Nikad se nemoj odreći sebe da bi se dopala drugima - Filozofija života

Kada sam bila mlađa, često sam se osećala kao da moram da se prilagodim očekivanjima drugih. Prijatelji, porodica, čak i društvo u celini, svi su imali svoje ideje o tome kako bi "prava devojka" trebala da izgleda, kako bi trebala da se ponaša i koje ciljeve bi trebala da postigne. 


Ponekad sam se pitala: „Da li je to stvarno ono što želim, ili se trudim da se dopadnem drugima?“ Prva lekcija: Prilagođavanje U osnovnoj i srednjoj školi, često sam se trudila da se uklopim. Sećam se trenutaka kada sam birala odeću ne zato što mi se sviđala, već da bih impresionirala svoje vršnjake. Ponekad sam se smeškala i govorila ono što su drugi želeli da čuju, umesto da izrazim svoje misli. To je bilo iscrpljujuće. Osim toga, osećala sam se kao da gubim deo sebe. 

Jednog dana, odlučila sam da se posvetim svojoj strasti prema umetnosti. Počela sam da slikam i pišem, i to je bio trenutak oslobođenja. U tim trenucima, zaboravljala sam na pritisak okoline. Osetila sam kako se vraćam sebi, otkrivajući svoje stvaralaštvo i emocije. U umetnosti sam pronašla način da izrazim ko sam zapravo, a ne ko bi drugi želeli da budem. 

 Kako sam rasla, shvatila sam koliko je važno imati u svom životu ljude koji me prihvataju onakvu kakva jesam. Našla sam prijatelje koji su cenili moju strast, moju kreativnost, i koji su me podsticali da budem najbolja verzija sebe. S njima sam mogla razgovarati o svojim snovima bez straha od osude. Shvatila sam da je pravo prijateljstvo ono koje ne zahteva od mene da se menjam.

Naučila sam i važnost postavljanja granica. Kada su me ljudi pokušavali odvratiti od svojih snova ili me kritikovali zbog mojih izbora, naučila sam da kažem „ne“. Ne moram se sviđati svima, i to je u redu. U redu je reći da ne želim da se uklopim u njihove očekivanja. Ova sloboda je bila osnažujuća. 

S godinama, naučila sam da cenim svoju jedinstvenost. Shvatila sam da je ono što me čini posebnim upravo moja sposobnost da budem drugačija. Nije potrebno da se prilagodim standardima drugih kako bih bila voljena. Ljubav dolazi iz prihvatanja, a ne iz prilagođavanja. 

"Nikad se nemoj odreći sebe da bi se dopao drugima" nije samo fraza, već filozofija koja me vodi kroz život. Sada, kada se suočim s izazovima ili pritiscima, setim se svoje unutrašnje snage i odlučim da budem verna sebi. Svaka nova situacija postaje prilika da izrazim ko sam i da inspirišem druge da urade isto. U ovom putovanju, naučila sam da je prava lepota u različitosti. Kada odaberemo da budemo svoji, pozivamo druge da to isto učine. Na kraju, svako od nas zaslužuje da bude voljen i prihvaćen onakav kakav jeste — to je pravo blago života.

No comments

Powered by Blogger.